Dharani, Manecilla - dziekuje za cieple powitanie

Obejrzalam paryska galerie i powiem, ze zrobilam to z ogromna przyjemnoscia, milo zobaczyc znajome miejsca "innym" okiem i tu przyznaje, ze potrafisz wyluskac istatne detale w natloku obiektow. Paryz jest prawdziwa skarbnica dla wszelkiej masci pasjonatow, mnie osobiscie pasjonuja zegary i lampy. Szkoda, ze nie ma opisu do zdjec, gdzie, co i jak; moze przynajmniej te zegarowe obiekty nieco umiejscowie za Ciebie?
Chyba sie nie pogniewasz

fot. 76 - Eglise Saint Roche (jedna z ladniejszych tarcz zegarowych) 296 rue Saint Honore
fot. 101 - "zlota" lampa z Pl. Vendome
fot. 126 - barometr z rue Duphat; po przejsciu przez rue Saint Honore mozna wejsc do "Polskiego Kosciola na Konkordzie", tak go nazywaja tutejsi Polacy;
fot. 150 - tu zrobiles mi niespodzianke - tyle razy szperalam po Montmartre a tego zegara nie mam w kolekcji. No to mam zadanie

fot. 188 - "slonecznik" 4 rue Abreuvoir rowniez na Montmartre; musze sobie przypomniec legende przypisana do jego powstania.
fot. 193/4 - zegar z Palais de Justice na Cité;
fot. 285 - Hotel de Sully przy Place des Vosges
fot. 316/317 - Obelisk z Place de la Concorde - w 1938r. mial powstac najwiekszy zegar sloneczny swiata, niestety wojna przerwala realizacje projektu; dopiero w 1999r. ukonczono projekt, moze nie w pierwotnej wersjii ale...
Dziekuje jeszcze raz, jesli chcecie moge podrzucic do Waszej galerii kilka ciekawostek typu - najstarszy slonecznik w Paryzu, slonecznik zaprojektowany przez S. Dali i np. Zegar z Hall, ktorego nie wiadomo czy bedzie mozna ogladac w przyszlosci, bowiem na Halach jest w tej chwili przeogromny plac budowlany. Koszmar...