Witajcie

Przed rozpoczęciem korzystania z Forum przedstaw się pozostałym
użytkownikom. Zawsze miło poznawać nowych ludzi :)

Witajcie

Postprzez Pinczuch » 24 kwi 2014, 22:11

Dziękuję za przyjęcie do Waszego grona. Jarek z Poznania z tej strony. Podobnie jak Wy jestem miłośnikiem zegarów słonecznych.
Moja przygoda za zegarami zaczęła się 11 lat temu od zdjęcia zegara na bułgarskim meczecie. Rozwój mojej pasji zawdzięczam profesorowi który w ramach egzaminu dał zadanie opisanie wybranego przedmiotu/zjawiska w skali lokalnej, krajowej i światowej. I tak w moim przypadku padło na zegary słoneczne, o których niewiele wtedy wiedziałem..
Do dnia dzisiejszego sfotografowałem 159 zegarów w Polsce (w tym 3, których nie ma jeszcze w serwisie), 79 w Hiszpanii, 8 w Anglii no i ten pierwszy w bułgarskim mieście Plovdiv.
Największą radość sprawia mi samodzielne odkrywanie zegarów, ale nie ukrywam, że nie wyobrażam sobie dotarcie do wielu bez pomocy pomocy Gnomoniki.
Pinczuch
Pasjonat

Re: Witajcie

Postprzez Dharani » 29 kwi 2014, 23:39

Witaj Jarek, miło Cię tu gościć. Naprawdę cieszę się, że do nas dołączyłeś, bo właśnie takich ludzi nam tu trzeba - z pasją i dociekliwych :) Imponująca kolekcja zegarów - 159 to już nie przelewki :) Podzielisz się tymi nowościami, których nie mamy w Katalogu? A może już masz gdzieś swoje zbiory on-line? Chętnie bym to sobie obejrzał. Nasz Katalog jest efektem pracy wielu osób - każdy coś dorzuca od siebie i tym samym coraz bardziej zbliżamy się do zmagazynowania informacji o wszystkich polskich słonecznikach. Kto wie, może przyjdzie dzień, kiedy wszystkie już zostaną odkryte i dokładnie opisane. Taki jest nasz cel :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Pinczuch » 3 maja 2014, 11:26

Dzięki za miłe słowa powitania. O znalezionych przeze mnie zegarach już napisałem. Dzięki Waszej pracy bardzo trudno odszukać zegar, którego nie ma w Katalogu, ale mam nadzieję, że uda mi się podzielić jakimiś nowymi informacjami o zegarach już odnalezionych. Bardzo się cieszę, że mogłem dołączyć do Waszego grona.
Pinczuch
Pasjonat

Postprzez mlose » 3 maja 2014, 21:41

Cześć Jarek !
Świetna robota - czekamy z niecierpliwością na ujawnienei tej trójki :)
Może wreszcie dobrniemy do tego tysiąca...
mlose
Pasjonat

Powrót do Powitania