Cześć

Przed rozpoczęciem korzystania z Forum przedstaw się pozostałym
użytkownikom. Zawsze miło poznawać nowych ludzi :)

Cześć

Postprzez apiasecki » 29 lis 2014, 19:28

Witam, mam na imię Adam. Od dziecka interesuje mnie krajoznawstwo. Do tego dochodzi matematyczny umysł i zegary słoneczne narzucają się same. Przyznam się, że często wykorzystuję gnomonikę.pl do odnalezienia nowych ciekawych elementów krajobrazu. Mam nadzieję, że uda mi się odwdzięczyć wam także informacjami które ja posiadam. Np wiem coś o gnomonie zegara z Limanowskiego tylko nie wiem jak dodać odpowiedź. Pochwalę się jeszcze, że udało mi się wykreślić samemu jeden zegar wertykalny (dykta plus pręt zbrojeniowy) ale zrobiony zgodnie z prawidłami sztuki i dopóki nie zgnił to ładnie sobie stał na klapie od studni u rodziców :)
apiasecki
Pasjonat

Re: Cześć

Postprzez Dharani » 1 gru 2014, 11:10

Cześć Adam :) Witam na naszym Forum. Miło widzieć tu nową twarz (choć samej twarzy póki co nie znamy :) ). Czy zachowały się jakieś zdjęcia owego dyktowego czasomierza? Fajnie by było coś takiego pokazać wszystkim pasjonatom :) Od teraz masz pełne prawa do dodawania postów, więc jeśli znajdujesz coś, czego nie ma jeszcze Katalogu na Gnomonice, to wrzucaj wszystko do działu Szukajmy zegarów słonecznych.
Pozdrawiam
Darek
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez apiasecki » 1 gru 2014, 11:35

Niestety nie sfotografowany. Wykonałem go w celu udowodnienia sobie, że umiem. Przy okazji byłem na tyle leniwy, że nawet żadnego lakieru bezbarwnego nie dałem. Informację zaraz uzupełniam. Bo do dwóch wątków mam ciekawe info. Czy jeżeli ktoś dodał zegar, potem został on wyrzucony jako wątpliwy a ja go potwierdzę i załączę zdjęcie to będzie moja "zdobycz"? :). Przyznam, że moja znajomość współczesnych form przekazu jest słabiutka. Podpowiedz mi jak zamieścić info w danym wątku bo nie pojawia mi się przycisk odpowiedz. Chciałem skomentować zegar na Limanowskiego w Poznaniu (wiem, gdzie jest gnomon). Oraz udowodnić istnienie "zegara" w Potrzebowicach (widziałem na własne oczy i tutaj mam zdjęcie).
apiasecki
Pasjonat

Postprzez Dharani » 3 gru 2014, 23:16

Chyba faktycznie zapomniałem włączyć jedną opcję i pewnie dlatego część funkcji nie była aktywna :) Teraz powinno być OK
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Powitania