Aktualizacja Katalogu polskich zegarów

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Aktualizacja Katalogu polskich zegarów

Postprzez Dharani » 26 wrz 2012, 12:56

Po pewnych przemyśleniach postanowiłem sukcesywnie usuwać z Katalogu zegary domniemane, przez co rozumiem obietnice i plany nie realizowane. Lata temu ktoś wspomniał o idei ale nie doczekała się ona realizacji. Na przyszłość będziemy ostrożniejsi z dodawaniem nowych projektów do Katalogu. Trafią tam dopiero wtedy, gdy realizacja nabierze tempa lub się zakończy i zegar ujrzy swoje pierwsze słońce. Jednocześnie dodałem kilkanaście nowych pozycji, co sumarycznie i tak dało przyrost - aktualnie w Katalogu jest 977 pozycji w 583 miejscowościach Polski.
Niedawno trafiła w moje ręce praca Emila Voellnagela o nowoczesnych zegarach słonecznych, w której wymienia on z nazwy zegar istniejący dawniej w Ogrodzie Bagateli w Warszawie. Co więcej dokonał analizy dokładności jego działania na tle innych zegarów stolicy. Stanowi to jak dla mnie dość mocny dowód, że takowy zegar istniał i działał. Niestety nie wiadomo, co się z nim stało po wojnie, choć mam pewną teorię, jednak w tej chwili nie jest ona istotna.
Parę nowych pozycji do Katalogu podesłał mi podróżnik, pan Darek Mazurek, jest też oczywiście nowy zegar Radka (chwilowo jeszcze bez galerii zdjęć), jest najnowsze znalezisko Darka z Gdańska (wyjątkowa rzecz i co ciekawsze widoczna na GoogleMaps w opcji StreetView), ponadto zegar wypatrzony przez mojego znajomego, Wojtka Kocia oraz kilka wypatrzonych w internecie czy w archiwach bibliotek cyfrowych. Warto szukać dalej dorzucać kolejne zegary do naszej bazy danych. Jak dojedziemy do 1000 to musimy zrobić jakąś wielką imprezę :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych