Nowe zegary w lubelskim

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Re: Nowe zegary lubelskim

Postprzez Dharani » 30 gru 2012, 18:53

No, Iwona ma duży zgryz z namierzeniem tego nowego słonecznika :) Niestety rozmaite lokalne środowiska nie zawsze są takie chętne do współpracy.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez manecilla » 2 sty 2013, 12:55

hej, hej! wbrew pozorom zgryz nie utkwił w namierzeniu:) wiem, gdzie zegar poleguje (pod płotem przy jakiej ulicy), wiem, kto jest właścicielem, wiem, kiedy powstał (słonecznik, nie właściciel) i mam pozwolenie na publikację zdjęcia; jednak w pazerności swej i ekspansywności nie mogąc się opamiętać, spłoszyłam - zdaje się - Informatorkę, bo zamilkła na amen; poczekam jeszcze kilka dni, jeśli się nie odezwie (nie będę już poszturchiwać mejlami), przedstawię, co ustaliłam do tych pór
manecilla
Pasjonatka

Postprzez manecilla » 23 mar 2013, 22:01

mlose napisał(a):Hrubieszów
Muzeum im. ks. Stanisława Staszica
Fragment opisu na stronie muzealnej:
"Od tyłu dworu rozpościerał się ogród spacerowy. Na okrągłym gazonie rosły dwie magnolie oraz stała kolumienka z zegarem słonecznym z 1848 roku."

(wysłałem już maila z zapytaniem)

A odpowiedź przyszła do mnie, razem ze zdjęciem:)
Niestety(!), cytowany opis to JEDYNA informacja historyczna na temat zegara, zresztą też jest cytatem - z Dziejów rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej Romana Aftanazego. Pierwotnie budynek, w którym obecnie siedzibę ma muzeum, należał do rodziny du Chateau. Ostatnia z tej rodziny właścicielka nieruchomości - Maria du Chateau przekazała na rzecz muzeum między innymi zegar (a ściślej - tarczę), który ma się całkiem dobrze, jak na ponadstulatka.
Dzięki uprzejmości pani Doroty Grzymały możemy poznać zawartość karty inwentarzowej hrubieszowskiego słonecznika:

Data wpisu: 21.02.1978 r. Tarcza zegara wykonana jest z
blachy miedzianej w kształcie kwadratu. Reliefowane cyfry rzymskie oraz
wzór na całej tarczy. W dolnej części data: 1888 wypisana cyframi
arabskimi. Wymiary tarczy: 39x39 cm.

I tu się zaczynają schody - Aftanazy (a za nim wiernie i pracownik muzeum opracowujący wpis na stronie internetowej) jako rok powstania zegara podaje 1848 (mam kopię fragmentu Dziejów rezydencji...), na tarczy egzemplarza przechowywanego w muzeum i przedstawianego jako element dawniej ozdabiający ogród przy dworku du Chateau jest rok 1888...
I jeszcze jedna ważna rzecz: zegar, owszem, jest ogólnodostępnym eksponatem, ale podziwiać go można w budynku, więc podstawowej funkcji nie spełnia:/ Prawdopodobnie dlatego, że uszkodzony lub zniszczony został jego cokół. (Na marginesie - co z takimi zegarami? Przecież istnieją, nawet całkiem blisko pierwotnego miejsca pobytu)
Załączniki
zegar.jpg
zegar.jpg (71.09 KiB) Przeglądane 4902 razy
manecilla
Pasjonatka

Re: Nowe zegary w lubelskim

Postprzez Dharani » 24 mar 2013, 18:17

Dzięki Iwona za zdjęcie - teraz już mamy dowód, że zegar faktycznie istnieje. Jak dla mnie ważnym jest też fakt, że zegar jest udostępniany dla zwiedzających.
Wydaje się, że całość tego wątku - przynajmniej część dotycząca muzeów - powinna zostać przeniesiona do tematu muzealnego. Teraz widzę, że w większości te treści pasują tam.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez mlose » 26 mar 2013, 00:37

A mnie nie odpisali ! Szowinizm.
...Następnym razem jak mi ktoś nie odpisze Iwonę poslę !:)

Bardzo elegancki ten zegar, bez zbędnych ozdobników, trzeba przyznać pasuje do nazwiska włascicieli.
Świetne znalezisko.
mlose
Pasjonat

Postprzez manecilla » 26 mar 2013, 20:23

Maćku, zanim mnie naślesz na kogokolwiek, spróbuj z potencjalnym informatorem skontaktować się telefonicznie; u mnie właśnie tak to zadziałało: wpadłam w słowotok (gnomoniczny oczywiście) i pani z muzeum była gotowa obiecać wszystko (dobra, prawie wszystko), żebym tylko się w końcu zamknęła?:)
manecilla
Pasjonatka

Poprzednia strona

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych