mlose napisał(a):Hrubieszów
Muzeum im. ks. Stanisława Staszica
Fragment opisu na stronie muzealnej:
"Od tyłu dworu rozpościerał się ogród spacerowy. Na okrągłym gazonie rosły dwie magnolie oraz stała kolumienka z zegarem słonecznym z 1848 roku."
(wysłałem już maila z zapytaniem)
A odpowiedź przyszła do mnie, razem ze zdjęciem:)
Niestety(!), cytowany opis to JEDYNA informacja historyczna na temat zegara, zresztą też jest cytatem - z
Dziejów rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej Romana Aftanazego. Pierwotnie budynek, w którym obecnie siedzibę ma muzeum, należał do rodziny du Chateau. Ostatnia z tej rodziny właścicielka nieruchomości - Maria du Chateau przekazała na rzecz muzeum między innymi zegar (a ściślej - tarczę), który ma się całkiem dobrze, jak na ponadstulatka.
Dzięki uprzejmości pani Doroty Grzymały możemy poznać zawartość karty inwentarzowej hrubieszowskiego słonecznika:
Data wpisu: 21.02.1978 r. Tarcza zegara wykonana jest z
blachy miedzianej w kształcie kwadratu. Reliefowane cyfry rzymskie oraz
wzór na całej tarczy. W dolnej części data: 1888 wypisana cyframi
arabskimi. Wymiary tarczy: 39x39 cm. I tu się zaczynają schody - Aftanazy (a za nim wiernie i pracownik muzeum opracowujący wpis na stronie internetowej) jako rok powstania zegara podaje 1848 (mam kopię fragmentu
Dziejów rezydencji...), na tarczy egzemplarza przechowywanego w muzeum i przedstawianego jako element dawniej ozdabiający ogród przy dworku du Chateau jest rok 1888...
I jeszcze jedna ważna rzecz: zegar, owszem, jest ogólnodostępnym eksponatem, ale podziwiać go można w budynku, więc podstawowej funkcji nie spełnia:/ Prawdopodobnie dlatego, że uszkodzony lub zniszczony został jego cokół. (Na marginesie - co z takimi zegarami? Przecież istnieją, nawet całkiem blisko pierwotnego miejsca pobytu)