Archiwa hordy germańskich architektów

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Archiwa hordy germańskich architektów

Postprzez Dharani » 31 sty 2013, 14:27

Ostatnio dane mi było napatoczyć się na niemieckie archiwa cyfrowa projektów architektonicznych, zdjęć z dawnych ziem niemieckich i paru innych galerii rysunków. To co tam odkryłem przeszło moje wszelkie oczekiwania. Nie tylko trafiło się trochę zdjęć znanym nam już obiektów, nie tylko uzupełniłem znane nam (nieistniejące już niestety) zegary o brakujące zdjęcia, ale także odkryłem projekty całych kamienic dla miast dzisiejszej Polski, na których architekt uwzględnił zaistnienie zegara słonecznego. Tutaj zatem zamierzam zrelacjonować Wam te co ciekawsze odkrycia.

Na początek zamek w Olsztynie.
Tadzio Przypkowski w II tomie Rocznika Olsztyńskiego opublikował obszerną rozprawę Astronomiczne zabytki Olsztyna, a w niej między innymi przypuszczenia o istnieniu na zamkowej wieży aż dwóch słoneczników. Trop się jednak na tym urywa. Zero jakichkolwiek dalszych danych, zdjęć czy informacji. Jedynie autor serwisu Zegary słoneczne Warmii i Mazur idąc tym wątkiem zamieścił u siebie wizualizację zegarów w miejscu sugerowanym przez Tadzia. Germańscy architekci dostarczyli jednak informacji, która być może powinna nieco zmodyfikować przypuszczenia Przypkowskiego - zegary owszem istniały, ale nie na samej wierzy, ale na narożniku budynku do niej przylegającego. Ów narożnik jest skierowany ku południu swą przekątną, a zatem oba słoneczniki były deklinacyjne - jeden ku wschodowi, a drugi ku zachodowi. Rysunek germańskiego architekta bezsprzecznie uwzględnia albo zamieszczenie, albo też renowację już istniejącego tam zegara. Dalsze poszukiwania potwierdziły fakt, że nie były to jedynie projekty, ale że zegar naprawdę istniał jeszcze przed wojną, a dowodem są zdjęcia (niezbyt dobre, ale jak sądzę wystarczające). Sam projekt jest z lat 20.

A teraz dowody:

Obrazek

Obrazek
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Archiwa hordy gemańskich architektów

Postprzez Dharani » 31 sty 2013, 20:15

Dowód numer dwa - zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Na następnych dwóch zdjęciach widać jedynie sugestię drugiego słonecznika.
Obrazek

Obrazek

Natomiast tutaj widać coś na tej samej wysokości na drugiej ścianie narożnika. Jak dla mnie jest to ten brakujący dotąd trop, świadczący o istnieniu tu zegara drugiego.
Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 31 sty 2013, 21:39

A teraz kilka rewelacji na temat zegara z Gdańska z ulicy Długi Targ. O zegarze mówił tylko jeden człowiek - Andrzej Januszajtis. Nikt inny jakby na ten temat nic nie wiedział. Zegar istniał na kamienicy Starego Miasta do roku 1945 kiedy to miasto zostało doszczętnie zniszczone. A teraz kilka fotek dowodzących wersji Januszajtisa:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze fotka + powiększenie z jednego z germańskich archiwów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 31 sty 2013, 23:47

Skoro jesteśmy przy Gdańsku, to jeszcze parę cudeniek. Najpierw Ratusz Starego Miasta - rysunek projektowy i dwa widoki. Niby żadna rewelacja, ale muszę przyznać, że germańscy architekci się postarali:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dodaję jeszcze jedną fotkę (21.02.2013):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 31 sty 2013, 23:56

I jeszcze kawałek przedwojennego Gdańska, a raczej jego projekty. Niestety nie mam żadnych wiadomości, czy te dwa poniższe doczekały się kiedykolwiek realizacji. Ale tylko zobaczcie co miało być na tych kamienicach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 1 lut 2013, 13:28

No to teraz szybki skok na południowy zachód - do Wrocławia. Tak, tak, germańscy architekci nie zapomnieli o stolicy Dolnego Śląska. Poniżej projekt zegara, który nazwali NORMALUHR, a będącego połączeniem zegara mechanicznego ze słonecznym. Ten drugi miał być wielokrotny, jednak chyba coś im nie wyszło :) No ale kierunek słuszny. Zastanawiam się, czy po kształcie dachów w tle rodowity Wrocławianin (taki jak nasz Maciek) dałby radę dojść gdzie miał stać ten zegar. A może stał? Maciek, wiesz coś o tym?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Archiwa hordy germańskich architektów

Postprzez Dharani » 1 lut 2013, 15:03

Teraz czas na Poznań. Budynek Uniwersytetu Adama Mickiewicza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znalazłem jeszcze jeden widok z profilem gnomonu (21-02-2013):

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jeden widoczek (27-02-2013):

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez przemek » 2 lut 2013, 01:10

Dużo frajdy z tych archiwaliów.
Jeśli chodzi o rysunek niby zegara wielokrotnego we Wrocławiu. Te gnomony, których kierunki krzyżują się ze sobą to oczywiście porażka, ale być może nie jest to wcale projekt architektoniczny, lecz jakaś luźna wizja artystyczna? Tam mi się wydaje...
przemek
Pasjonat

Postprzez Dharani » 2 lut 2013, 19:40

Do wątku poznańskiego jeszcze dodam niedawno znalezioną fotkę. Też w germańskich archiwach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 9 lut 2013, 11:56

Na temat ziem polskich to niestety już wszystko, co udało mi się wyszperać u germańskich architektów. [Mam nadzieję, że wszyscy widzą humorystyczny przekąs w stosowanym przez ze mnie terminie (nota bene nawiązujący do pewnego dowcipu) i że nikt nie posądza mnie o nacjonalną awersję :) Jestem od tego daleki.] Pozostał mi jeszcze tylko projekt pięknej kamienicy, która ładnych kilka dekad istała w Elblągu. Na niej też znajdował się słonecznik uwieczniony na kilku archiwalnych zdjęciach, jednakże na samym projekcie go nie uwzględniono (znajdował się tuż za rogiem po prawej stronie, a więc na tym rysunku byłby jedynie kreską - a co mi tam, dorysowałem ją :) z czego widać, że zegarek musiał mieć ze dwa metry wzrostu)

Obrazek

Nie chce wiedzieć, co dziś stoi w miejscu tej kamienicy. Naprawdę nie chcecie, bo to tylko smutek.
No to jeszcze kilka fotek z widokiem na rzeczony zegar:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aktualizacja 8.03.2013
Zaledwie dni temu kilka w ręce me trafiła nowa pocztówka przedstawiająca ten sam elbląski obiekt i oczywiście ten sam słoneczny zegarek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Następna strona

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych