Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.
A teraz kilkanaście widoków i rysunków obelisków w Rzymie, służących jako zegary słoneczne.
Jak się niedawno kazało, ten zegar była nieznany nawet naszym włoskim kolegom badającym dawne zegary słoneczne. Prawdopodobnie poniższa rycina jest jedynie jakąś wizją/pomysłem/projektem wykorzystania egipskiego obelisku jako gnomonu wielkiego zegara słonecznego
Na koniec tej części grafik kilka "luzaków", czyli takich, które nie mieszczą się do żadnej ogólnej kategorii.
To są słynne hiszpańskie schody w Rzymie - na kościele na ich szczycie do dziś znajduje się zegar słoneczny
Wracamy do Holandii. Fota ma opisie "zegar słoneczny", ale do końca nie wiem czy tu chodzi o ten cokół, czy może to koło na ścianie z tyłu.
Teraz rysunek z dziwnym czymś ukrytym w cieniu. Najpierw myślałem, że to może być zegar północny, ale druga myśl podsunęła możliwość, że to wyciąg bloczka do transportu cięższych przedmiotów na wyższe piętra kamienicy.
Teraz jakiś kościół z widocznym gnomonem:
I na koniec zestaw narzędzi z zegarkiem dyptykowm: