Tłokowo, gmina Jeziorany, woj. Warmińsko-Mazurskie

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Tłokowo, gmina Jeziorany, woj. Warmińsko-Mazurskie

Postprzez przemek » 5 wrz 2010, 16:54

Przed wojną na rzymsko-katolickim kościele parafialnym pw. św. Jana Chrzciciela (1370-1390, przebudowany w 1500 r.) na jego południowo-wschodnim narożniku, na wysokości około 4m nad ziemią znajdował się wertykalny zegar słoneczny o orientacji południowej (wskazówka biegunowa w postaci pręta, tarcza na tynku). Nie wiem czy jest tam jeszcze dzisiaj, a jeśli tak, to w jakim stanie. Niestety, nie udało mi się tego sprawdzić. Może przy okazji następnych wakacji...
przemek
Pasjonat

Re: Tłokowo, gmina Jeziorany, woj. Warmińsko-Mazurskie

Postprzez Dharani » 7 wrz 2010, 09:47

Hej Przemek. To świetna wiadomość. Powiedz tylko o jakie źródłach się opierasz? Nigdzie nie znalazłem info o tym słoneczniku, a chętnie dodam go do bazy danych, nawet jeśli już nie istnieje (liczy się to, że tam był).
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez przemek » 7 wrz 2010, 22:02

Czołem,
Archiwalne zdjęcie tego zegara (ok. 1938) znalazłem ostatnio przypadkiem na płytce CD pt. Prusy Wschodnie - Dokumentacja historycznej prowincji - Zbiory fotograficzne dawnego Urzędu Konserwatora Zabytków w Królewcu" (wydanie dwujęzyczne polsko-niemieckie, opublikowanej przez Instytut Sztuki Polskiej Akademii Nauk, ul. Długa 26/28, Warszawa).
Może ktoś, kto mieszka na Warmii w pobliżu Tłokowa, może sprawdzić jak ten zabytek ma się obecnie? Mam nadzieję, że przetrwał...
Pozdrawiam,
Przemko
przemek
Pasjonat

Postprzez Dharani » 7 wrz 2010, 23:02

Fantastyczna wiadomość Przemku :) Nie wiem czy czytałeś o konkursie na poszukiwania zegarów, ale właśnie zdobyłeś punkt, a punkty można wymieniać na nagrody :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 9 wrz 2010, 15:40

Dostałem od Przemka zdjęcie tego zegara i nie ma najmniejszych wątpliwości, że istotnie znajdował się na kościele. Szukałem trochę w necie. Niestety znalazłem tylko jedną malutką fotkę, na której pokazano ten sam narożnik kościoła, co na zdjęciu od Przemka, ale niestety widać tam tylko jakąś jasną plamę (ze strony http://www.jeziorany.com.pl/?id=zabytki)

[img=http://www.jeziorany.com.pl/gfx/zabytki/Kosciol_sw.J.Chrzciciela_Tlokowo.jpg]http://www.jeziorany.com.pl/gfx/zabytki/Kosciol_sw.J.Chrzciciela_Tlokowo.jpg[/img]

Zegar został już dodany do naszego katalogu pod numerem 891.
Zostało jeszcze tylko 9 słoneczników do okrągłych 900 :) Szukajmy dalej.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych