Tarnowskie Góry - pałac

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Tarnowskie Góry - pałac

Postprzez Dharani » 11 gru 2010, 19:25

Właśnie natrafiłem na dwie fotki niedawno wrzucone na forum gazety Gwarek wydawanej w Tarnowskich Górach, Piekarach Śląskich i Lublińcu. Bez najmniejszych wątpliwości na jednej z nich jest całkiem ładny zegar słoneczny, którego nie mamy jak dotąd w Katalogu (co już za moment się zmieni :) ). Jednakże zastanawia mnie to, jak owo zdjęcie opisano: ZEGAR SŁONECZNY-PALAC W STARYCH TARNOWICACH 1955 ROK. Stare Tarnowice to aktualnie dzielnica Tarnowskich Gór, jednak według wszelkich danych z netu nie ma tam żadnego pałacu, tylko zamek. Co więcej zamek wygląda kompletnie inaczej, niż "pałac" na fotkach. No i nie wiem teraz co o tym myśleć.

Obrazek Obrazek
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Tarnowskie Góry - pałac

Postprzez mlose » 12 gru 2010, 01:14

Jest to zamek w Starych Reptach (d. Alt Repten), najstarszej dzielnicy Tarnowskich Gór.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Repty
Nie znalazłem go na obecnej liście zabytków Tarnowskich Gór, także pewnie jak wiele
innych podobnych pałaców czy kamienic został zniszczony w Polsce Ludowej.

No i faktycznie:
"Las w Reptach Śląskich (dzielnicy Tarnowskich Gór, na terenie, której znajduje się park) rośnie nieprzerwanie od wieków, a na pewno od późnego średniowiecza, o czym świadczą zapiski w księgach górniczych z XVI wieku. Park został założony w XIX wieku na powierzchni 18,8 ha. Otaczał on wówczas neorenesansowy pałac należący do rodziny Henckel von Donnersmarck, która była w latach 1820 - 1945 właścicielami parku, oraz jego założycielami. Pod koniec drugiej wojny światowej ich pałac został zniszczony, w 1964 roku wysadzono go w powietrze."
mlose
Pasjonat

Postprzez mlose » 12 gru 2010, 13:55

Ta na kanwie tego postu przedstawiającego nieistniejący zegar, zastanawiam się czy nie trzebaby w katalogu wydzielić osobnej kategorii dla obecnie nieistniejących obiektów, albo dodawać im jakiś specjalny kod, pozwalający choćb y na przekalkulowanie ile mamy faktycznie obecnie istniejących słoneczników ! :?
mlose
Pasjonat

Postprzez Dharani » 12 gru 2010, 14:49

Tak, masz rację Maciek, będę musiał coś na to wymyślić. Już od dłuższego czasu się zastanawiam jak to rozwiązać. Przynajmniej kilkakrotnie odwiedzałem miejsca, w których - według rozmaitych źródeł - powinny być słoneczniki, jednak nie ma tam po nich żadnego śladu. Kraśnicza Wola, Rudzienko, Wola Grzymkowa, Sulejów... W bazie są, bo faktycznie istniały, ale to już tylko historia.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych