Krzyczew - ogród czasu i co najmniej 9 nowych zegarów

Wiesz o zegarze słonecznym, którego nie ma w naszym katalogu, lub
który jest w Twojej okolicy? Prosimy daj nam o tym znać. Tu możesz go
opisać i zamieścić zdjęcia. Powiedz gdzie dokładnie można go zobaczyć.

Krzyczew - ogród czasu i co najmniej 9 nowych zegarów

Postprzez jurdem » 5 maja 2016, 19:29

Z internetu:

<<Krzyczew (woj. lubelskie, pow. bialski) - dwór

Zbudował go w 1830r. w pobliżu starorzecza Bugu płk Wojciech Bogusławski. Następnymi właścicielami byli baron Bruening , później rodzina Kuczyńskich (do 1944r.) Po wojnie mieściła się w nim strażnica WOP i szkoła. Potem przez dłuższy czas był nieużywany. Ostatni właściciel dworu – Stanisław Kuczyński, profesor Politechniki Łódzkiej, zmarł w 1990r. Jego syn mieszka w Kanadzie.
W 1990r. zespół dworski (murowany dwór z gankiem, lamus, czworaki i park krajobrazowy) przeszedł w ręce pana Witolda Rzeczyckiego z Warszawy – dyrektora firmy „Rzeczpol”. Po remoncie miał służyć jako restauracja.>>

Jak się okazuje, pan Rzeczycki jest miłośnikiem zegarów słonecznych. Oprócz dwóch zamieszczonych już w katalogu (równikowy i horyzontalny, umieszczone na jednej osi z wejściem), tworzy kolejne zegary, niezwyczajne jednak ale będące replikami różnych ciekawych konstrukcji. Jak twierdzi, nie przewiduje zakończenia prac, bowiem ciągle będzie konstruował kolejne zegary. W zamyśle ma utworzenie "ogrodu czasu" i nieodpłatne udostępnienie go wszystkim zainteresowanym. Dwór i cały teren nie są ogrodzone.
Ja naliczyłem na razie 11 zegarów, w tym niektóre niedokończone oraz kilka postumentów przygotowanych pod kolejne.
Jeśli pan Rzeczycki zajrzy tutaj, to zachęcam Go do napisania artykułu, ponieważ jego opowieści o odkrywaniu tajemnic kolejnych zegarów są doprawdy fascynujące.

Zamieszczam po jednym zdjęciu każdego zegara.

Przed głównym wejściem:
Obrazek
Z tyłu dworu:
Obrazek
W ogrodzie czasu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Replika zegara z okna w Wilanowie
jurdem
Pasjonat

Re: Krzyczew - ogród czasu i co najmniej 9 nowych zegarów

Postprzez Dharani » 11 maja 2016, 21:18

Jurek, genialne znaleziska przywiozłeś z ostatniego wypadu. Krzyczew rzucił mnie na kolana :) Już wcześniej słyszałem o Rzeczyckim. Wspominali o nim pracownicy Pałacu w Wilanowie (m.in. pani Anna Kwiatkowska), od których wiem, że w swojej posiadłości konstruuje on zegary słoneczne. Z tego co mi jednak powiedziano, miało to być gdzieś na Mazurach. Cieszę się, że udało Ci się znaleźć to miejsce, zwłaszcza, że jest tam tak wiele nieznanych nam dotąd obiektów. Przy okazji - czy mógłbyś podać współrzędne pałacu? W Katalogu wpisałem coś na czuja.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez jurdem » 13 maja 2016, 00:58

Rzeczywiście, pałac jest trochę dalej, "poza wsią". Wg GPS: 52°08'41.1"N, 23°30'15.1"E
jurdem
Pasjonat

Postprzez Dharani » 28 wrz 2016, 17:20

Dzięki :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Szukajmy zegarów słonecznych