Zdobywanie Warmii i Mazur

Informacje o planowanych spotkaniach, zaproszenia, relacje z imprez
i wypraw w poszukiwaniu słoneczników.

Zdobywanie Warmii i Mazur

Postprzez Dharani » 12 cze 2012, 16:26

W miniony, nieco wydłużony weekend, odbyliśmy fajną wyprawę na Warmię i Mazury. Zjechaliśmy wiele kilometrów w poszukiwaniu tamtejszych słoneczników i odwiedziliśmy jakieś 20 miejscowości z zegarami. Efektem praktycznym jest zbiór 34 sfotografowanych zegarków. Bardzo to dla nas ważne, gdyż skosiliśmy niemal wszystko w tych stronach, no chyba, że za jakiś czas ktoś odkryje lub zrobi kolejne słoneczniki. Mapka poniżej pokazuje w uproszczeniu naszą trasę. Miejscowości w kółkach (Święta Lipka i Głotowo) musimy odwiedzić kiedyś jeszcze raz, gdyż akurat trwały tam remonty i zegary były widoczne tylko częściowo.

Aha, a na najbardziej jesteśmy dumni z odkrycia dwóch zegarów, o których wcześniej nie wiedzieliśmy ani my, ani nikt inny, kto o słonecznikach wcześniej pisał.

Do ciekawszych trofeów należy też specjalna sesja fotograficzna wykonana w olsztyńskiej bibliotece, w której oglądałem archiwalny numer Rocznika Olsztyńskiego (II, 1959), gdzie znajduje się obszerny artykuł Przypkowskiego o zabytkach gnomonicznych Olsztyna. Są tam między innymi jego szkice 13-krotnego słonecznika, który oglądać można przed pałacem w Morągu.

Generalnie było fantastycznie, choć pogoda nie zawsze współpracowała z operatorem aparatu fotograficznego :)
Załączniki
mazury.jpg
mazury.jpg (119.13 KiB) Przeglądane 3973 razy
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Zdobywanie Warmii i Mazur

Postprzez Dharani » 13 cze 2012, 16:43

No biję się w pierś - popełniłem błąd: nie odwiedziliśmy wcale 34 słoneczników tylko 36 :)

Ale co najgorsze może spotkać po takiej wyprawie, to wiadomość, że gdzieś na trasie pojawił się kolejny zegar, o którym wcześniej się nie wiedziało :) I tak właśnie jest i w tym przypadku: w miejscowości Kudypy (4 km od Olsztyna w kierunku Gietrzwałdu) znajduje się arboretum, a w nim nowy zegar słoneczny. No cóż, do następnego razu :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Spotkania, imprezy i wyjazdy na słonecznikowe łowy