Nowa sekcja w Kontakcie - Nasze wyprawy

Informacje o planowanych spotkaniach, zaproszenia, relacje z imprez
i wypraw w poszukiwaniu słoneczników.

Nowa sekcja w Kontakcie - Nasze wyprawy

Postprzez Dharani » 28 cze 2012, 14:26

Witajcie
Uruchomiłem właśnie na Gnomonice nową sekcję w dziale Kontakt: Nasze wyprawy (ZOBACZ)
Przeznaczeniem tego modułu jest dokumentacja i systematyzacja wszystkich naszych wypraw w poszukiwaniu polskich zegarów słonecznych. Już od pewnego czasu nosiłem się z takim zamiarem, gdyż notatki analogowe nie są aż tak przejrzyste, no a poza tym można się tak pochwalić osiągnięciami :)
Idea jest w skrócie taka, że po kliknięciu linku użytkownik otrzymuje widok listy wypraw podzielonych w grupy po 20. Na samej górze pojawia się zawsze wyprawa najnowsza. U góry i na dole znajdują się linki do kolejnych podstron z kolejnymi dwudziestkami. W takim widoku wyświetla się kilka szczegółów na temat trasy (np. odwiedzone miasta i data). Obok znajduje się miniaturka wyprawy w postaci pierwszego zdobytego tam zegara. Każda trasa jest klikalna, a po wejściu w nią otrzymuje się pełny widok z mapką i wszystkimi szczegółami jak ilość zdobytych zegarów lub ilość potwierdzonych zegarów już zniszczonych czy forma transportu. Jest też parę słów na temat samej trasy i tego, co obejmowała. Poniżej jest zawsze galeria z zegarami. Kliknięcie miniatury pokaże duże zdjęcie (można przechodzić do kolejnych zdjęć), a link pod miniaturą kieruje do strony konkretnego zegara w Katalogu. Jeśli opis zegara nie jest gotowy, to link nie będzie aktywny. Podobnie z miniaturą - jeśli nie przygotowałem jeszcze dużego zdjęcia, to miniatura nie będzie aktywna.
To w skrócie tyle - czekam na jakieś komentarze bądź sugestie :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Nowa sekcja w Kontakcie - Nasze wyprawy

Postprzez przemek » 29 cze 2012, 19:16

Darku, tak na szybko: po wejściu w daną wyprawę nie ma wygodnego sposobu powrotu do aktualnej listy wypraw (poza przyciskiem WSTECZ przeglądarki, a to może być niewygodne dla osób chcących systematycznie przeglądać wypraw po kolei), no i mapka pozbawiona jest legendy. Przy tej okazji zobaczyłem ten nowy "zegar" w Łazienkach. Faktycznie, nie za bardzo można to nazwać zegarem, raczej rzeźbą inspirowaną ideą zegara słonecznego. Szkoda tylko, że powstała ona w Łazienkach, gdzie obok znajdują się znakomite, historyczne zegary, no i pewnie ta rzeźba będzie wprowadzała w błąd ludzi, którzy zechcą odczytać czas za pomocą tej instalacji (rzeźba - niby gnomon i pozioma tarcza na ziemi z jednostajną(?!) skalą czasu).
Pozdrawiam słonecznie!
przemek
Pasjonat

Postprzez przemek » 29 cze 2012, 19:30

O.K. przepraszam, widzę że jest przejście między wyprawami (następna / poprzednia) więc odwołuję swoją poprzednią uwagę. Natomiast nie widzę wejścia do relacji z wypraw ze strony głównej (zakładka >>Nasze zegarowe wyprawy<< nie figuruje w menu). A poza tym to imponująca liczba wypraw. Winszuję!
przemek
Pasjonat

Postprzez Dharani » 4 lip 2012, 14:39

Dzięki Krzysiek za recenzję :)
Idąc za Twoją radą przerobiłem wszystkie mapki w taki sposób, że na początku (pierwsza wyprawa) wszystkie miasta są czarna, a tylko zdobyte robi się czerwone. I takie już zostaje. Jak przelecieć przez kilka wypraw widać, jak mapa ewoluuje. Nie wiem czy ma sens wszędzie pisać, że czerwone to już zdobyte a czarne nie. Ale może istotnie gdzieś to napiszę - jeszcze nie wiem :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez przemek » 5 lip 2012, 12:35

Cześć Darku!
Dzięki za kolejną relację z wyprawy do serca dawnego państwa Krzyżaków. Interesujące są te trzy siedemnastowieczne zegary (Subkowy -1675; Rajkowy - 1676 i Lignowy Szlacheckie - 1698?), wyglądają tak, jakby wszystkie wyszły spod ręki tego samego twórcy - kościelnego Marcina Kofmana z Rayków? A może takich zegarów jest w okolicy więcej...? Nasuwa się podobieństwo z zegarem z 1677 roku umieszczonym na kościele w Dźwierznie - bardziej w stronę Torunia (okolice Chełmży), który to zegar został prawdopodobnie ufundowany przez Adriana Kitnowskiego - i tu uwaga: sędziego malborskiego (!).
Pozdrawiam słonecznie i życzę co najmniej tak samo udanych i bardziej pogodnych kolejnych wypraw!
P.S. Uważam, że warto chwalić się tym działem i dodać wejście ze strony głównej Gnomoniki.
przemek
Pasjonat

Postprzez Dharani » 5 lip 2012, 17:52

Nie uwierzysz Krzysiek, ale miałem identyczne skojarzenie z Dźwierznem. Jeszcze tam co prawda nie dotarłem, ale widziałem zegar na zdjęciach. Coś bardzo podobnego widziałem też we Włostowie (1712) w Świętokrzyskiem (i chyba gdzieś jeszcze), ale to jakby za daleko, by przyporządkować tu tę samą osobę. Z drugiej strony księża czasem są przenoszeni z miejsca na miejsce. No tak, ale kościelny to przecież nie duchowny :)

Więc jednak ten wątek odpada. Co do innych podobnych zegarów w regionie, to nic mi o nich nie wiadomo. Myślę, że większość polskich słoneczników już mamy w Katalogu i ciężko będzie dopisać tam coś równie starego, choć oczywiście takie sytuacje się zdarzają (i oby ich jak najwięcej). Zatem o ile jakiś kościół nie leży z dala od wszystkich szlaków turystycznych, to raczej mało prawdopodobne, by coś się przed naszymi badaniami ukryło.

A o wrzuceniu Wypraw na główną myślę :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Spotkania, imprezy i wyjazdy na słonecznikowe łowy