Członkostwo w British Sundial Society

Dyskusje o gnomonice, ciekawostki znalezione w internecie,
linki do stron o zegarach słonecznych...

Członkostwo w British Sundial Society

Postprzez Dharani » 10 lip 2013, 14:07

Ostatnio chciałem odnowić swoje członkostwo w BSS i zobaczyłem, że zapowiadane przed rokiem podwyżki weszły w życie. Już poprzednio stawka była wysoka, ale się szarpnąłem i zapisałem. Myślę, że więcej osób mogło by chcieć uczestniczyć w życiu BSS i otrzymywać kwartalny Biuletyn i dlatego wystosowałem do sekretarza BSS pismo w imieniu polskich i nie tylko polskich miłośników słonecznego czasu. Poprosiłem w nim o rozważenie przez radę ustanowienia niższej stawki dla mieszkańców uboższych krajów. Być może stawiam w ten sposób naszą narodową dumę na pewien szwank, jednak uważam, że opłata przekraczająca 200 zł to dla każdego z nas spory kopniak w... kostkę. Dziś otrzymałem maila od sekretarza, w którym pokrótce relacjonuje rozmowy, jakie miały miejsce na samym szczycie stowarzyszenia. Póki co jest dobrze, rada wyraziła skłonność pójścia nam na rękę. Zapewne będę musiał powiedzieć im ile osób by chciało przyłączyć się do BSS.

Aktualizacja (13.08.2013): Sekretarz BSS kontynuuje temat - dobrze by było poznać liczbę chętnych. Co więcej BSS zapytuje o wysokość rocznej opłaty członkowskiej, jaką uważamy za rozsądną. Bardzo proszę o komentarze.

Chciałbym zatem zapytać o Wasze opinie i czy ktoś chciałby zapisać się, gdyby obniżyli dla nas stawki. To oczywiście nic zobowiązującego - chodzi mi raczej o zbadanie "rynku" :)
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Członkostwo w British Sundial Society

Postprzez manecilla » 13 lip 2013, 10:25

a co wynika z przynależności do owej organizacji? (w krawacie mi nie do twarzy:))
manecilla
Pasjonatka

Postprzez Dharani » 16 lip 2013, 13:30

Jak dla mnie najważniejszym wynikiem przynależności jest Biuletyn - kwartalnik wydawany przez BSS i rozsyłany do członków. Świetna lektura i palec na pulsie świata gnomoniki. Oczywiście nie mniej ważne jest bycie w towarzystwie doświadczonych gnomoników i dzięki ich wiedzy możliwość rozwiązywania rozmaitych problemów związanych z szeroko rozumianym światem zegarów słonecznych. A krawaty oczywiście są obowiązkowe (ale tylko dla pań :) )

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 13 sie 2013, 09:35

Dodam jeszcze, że członkowie uprawnieni są także do zniżek przy zakupie publikacji dostępnych na stronie stowarzyszenia. A naprawdę jest tam sporo ciekawej lektury.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez SOLEARTE » 13 sie 2013, 10:00

Gdyby cena była porównywalna do NASS, czyli jak pamiętam ostatnio 20 USD, to chyba byłoby akceptowalne dla większości.
Sol Omnia Regit
SOLEARTE
Zegarmistrz

Postprzez mlose » 14 sie 2013, 21:56

Jest to kosztowna impreza, a ostatnio nawet chyba jakaś podwyżka była.
Wysoka cena członkostwa nie zachęca do uczestnictwa też młodszych ludzi o naturalnie skromniejszych zasobach,
nie tylko z Polski, myślę że również w UK...
Koszt w naszych realiach do 100zł byłby rozsądny, możnaby też pomyśleć o tańszym trybie z Biuletynem
orzymywanym w formie elektronicznej zamiast druku. Odnoszę wrażenie że w kosztach członkowstwa
istotny procent odgrywa właśnie koszt Biuletynu i jego wysyłki. Dla młodszych ludzi wartość posiadania czegoś
namacalnego, wydrukowanego na papierze nie jest już tak ważna...
mlose
Pasjonat

Postprzez WojtekG » 13 wrz 2015, 21:37

Jeżeli sprawa jest jeszcze aktualna to jestem zainteresowany przystąpieniem do BSS na warunkach podanych przez mlose (powyżej).
WojtekG
Pasjonat

Powrót do Różności i ciekawostki