WYSTAWA W PARYŻU - 150 ZEGARÓW [zdjęcia]

Dyskusje o gnomonice, ciekawostki znalezione w internecie,
linki do stron o zegarach słonecznych...

WYSTAWA W PARYŻU - 150 ZEGARÓW [zdjęcia]

Postprzez Dharani » 9 wrz 2013, 13:27

W Paryżu organizowana jest wystawa "150 Pocket and Table sundials" (oryginalne info po angielsku niżej). Będzie ona trwała przez miesiąc od 17.12 do 19.01.2014. Warto przewinąć stronę, by zobaczyć parę zdjęć.

We are antique dealers located in the Louvre des Antiquaires in Paris since 1978, specialized in several specialities including marine and sciences objects. We participated to the "TEFAF" in Maastricht this year and also to the Paris "Biennales des Antiquaires", and we are special Partner of the French Maritime Museum in Paris.

We are currently organizing an exhibition on "150 Pocket and Table sundials", unique and hardly done in the past (please find attached a file and a small part of the objects which will be presented) in our gallery between the 17th of December 2013 and the 19th of January 2014.

You shall find some more information on the following links (English website) : http://www.delalande-antiques.com/exhib ... als-paris/ and also on our French website (different photos of sundials) : http://www.antiquites-delalande.fr/expo ... res-poche/

We shall be very happy to receive you in Paris if you could come during our exhibition, do not hesitate to transfer this email to people (museums, collectors, associations,...) who might be interested to discover some fantastic sundials.

Thank you in advance for your return.

Kindest regards,

Eric with Dominique and Anna Delalande.

GALERIE DELALANDE
Louvre des Antiquaires
2, Place du Palais-Royal
75001 Paris - France
Tél./fax: + 33 1 42 60 19 35

http://www.antiquites-delalande.fr
http://www.delalande-antiques.com

Administrateur et Expert (Marine, Tabacologie et Opium) auprès de la C.N.E. (Compagnie Nationale des Experts) // Administrator and Expert (Marine, Tobacco and Opium) at the "National Expert Company". Partenaire exclusif de l'Association des Amis du Musée de la Marine et d'Amerami // Exclusive partner of the French Maritime Museum associations.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: WYSTAWA W PARYŻU - 150 ZEGARÓW [zdjęcia]

Postprzez Zegarynka » 9 wrz 2013, 13:59

No normalnie małe dzieła sztuki:) Mam już rezerwować bilety do Paryża? :) Można by to połączyć z Sylwestrem;)
Zegarynka
Pasjonatka

Postprzez Dharani » 9 wrz 2013, 14:19

A może jakiś grupowy wyskok? Są chętni?

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Zegarynka » 9 wrz 2013, 14:22

Ja jestem chętna:) ja, ja , mnie weź:) Albo sama się wezmę:)
Zegarynka
Pasjonatka

Postprzez Dharani » 9 wrz 2013, 23:36

Skontaktowałem się z organizatorami i wiem już, że wstęp będzie bezpłatny. Zastanawiamy się wstępnie nad styczniem. Oczywiście jak już tam pojedziemy, to poza wystawą zamierzamy odwiedzić kilka kolejnych słoneczników :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez azer » 20 wrz 2013, 00:24

Mieszkam w Paryzu, jesli bedziecie potrzebowali przewodnika, to chetnie sie pisze :)
Jesli lubicie wyzwania, to mozecie samodzielnie przygotowac lowy, tu podaje link do strony, na ktorej sa chyba wszystkie paryskie sloneczniki, z podzialem na dzielnice, wskazaniem adresu oraz fotkami:
http://www.parisinconnu.com/cadrans/
Pozdrawiam!
azer
Pasjonat

Postprzez manecilla » 21 wrz 2013, 11:56

Jak już tam pojedziecie, weźmiecie dla mnie na pamiątkę z jeden? Sto czterdzieści dziewięć to też sporo... W takich terminach jestem przymusową domatorką:/
manecilla
Pasjonatka

Postprzez azer » 21 wrz 2013, 16:00

Po prostu sobie wybierz ktorys a potem... obadamy ;)
azer
Pasjonat

Postprzez azer » 17 gru 2013, 22:08

Pozdrowienia z wystawy :)
No wiec bylam, zwiedzilam, a com widziala tom i sfotografowala.
A tak na serio.
Galeria miesci sie przy 2 Place Palalais Royal (od Luwru oddziela go rue Rivoli); w tym budynku na trzech poziomach mieszcza sie galerie i butiki antykwaryczne o przeroznej tematyce - meble; ceramika; bizuteria; bron - wymienilam tylko kilka, wszystko to z roznych epok, z roznych stron swiata. Sa na tyle liczne, ze zeby sie nie pogubic, wnetrze budynku podzielono na aleje; nasza galeria znajduje sie na srodkowym poziomie (parter) przy 30 allee Boulle, na samym jej koncu.
Jest cala przeszklona i niewielka, jak wiekszosc tutaj. Przyszlam dosc pozno, balam sie, ze nie zdarze obejrzec wszystkiego ale calkiem niepotrzebnie. Dla mnie, jako laika istotne bylo piekno tych miniaturowych arcydziel, niesamowita precyzja dawnych mistrzow - misterna praca laczaca piekno i wiedze.
Wlasciciele galerii siedzieli wewnatrz zajeci jakimis swoimi sprawami ale na moje wejscie przerwali i kiedy spytalam o ksiazke (album) z tej wystawy , natychmiast dostalam krzeselko i ksiege do reki. Przyznam, ze nieco ciezka i duza; na ponad 400 stronach sa doskonalej jakosci zdjecia zegarow i bardzo dokladny opis (kierunki, stopnie itd.) kazdego po kolei, po francusku i nizej, po angielsku. Cena - 100€. Mysle, ze dla pasjonata nie jest zbyt wygorowana, bo i tresc, i forma naprawde ida w parze. Moze to szczegol ale zaznaczam, ze okladka miekka ze skrzydelkami, wiem, ze dla niektorych ma to znaczenie, dlatego o tym wspominam.
Po milej pogawedce zaczelam ogladac i pstrykac fotki, panowie absolutnie nie mieli niec przeciwko temu, niestety zegary sa zgromadzone w szklanych, zamknietych, dwu-trzypolkowych etazerkach, z punktowym oswietleniem, wiec jakosc fotek pozostawia wiele do zyczenia. Ze wzgledu na ciasnote (ok 14m²) polki nalezy obejsc wewnatrz i na zewnatrz. Zobaczylam rowniez trzy piekne astrolabusy ale zdjecia, niestety, nie wyszly.
Jesli macie jakies pytania, chetnie jeszcze raz podjade, bo i tak czesto jestem w tamtych stronach.
Oto link do ksiazki - wersja angielska:
http://www.delalande-antiques.com/exhib ... dials.html

Manecillo, dla Ciebie wybralam ten w formie skrzypiec, mam nadzieje, ze trafilam w gust?
Image00048.jpg

Image00045.jpg

Image00044.jpg

Image00043.jpg

Image00042.jpg

Image00039.jpg

Image00037.jpg

Image00036.jpg

Image00033.jpg

Image00032.jpg
Ostatnio edytowano 17 gru 2013, 22:24 przez azer, łącznie edytowano 1 raz
azer
Pasjonat

Postprzez azer » 17 gru 2013, 22:15

Mozna wyslac tylko 10 zdjec, wiec teraz druga czesc i to tutaj jest fotka dla Manecilli
Image00049.jpg

Image00052.jpg

Image00054.jpg

Image00053.jpg

Image00057.jpg

Image00058.jpg
W lewym dolnym rogu "skrzypeczki" dla Manecilli :)
Ostatnio edytowano 18 gru 2013, 21:11 przez azer, łącznie edytowano 1 raz
azer
Pasjonat

Następna strona

Powrót do Różności i ciekawostki