Ogród przy Muzeum

Kącik przyjaciół Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie.
Sprawy związane z Muzeum: wsparcie, pomysły, wnioski, projekty...

Ogród przy Muzeum

Postprzez Dharani » 24 wrz 2012, 10:53

Pisaliśmy już tutaj o potrzebie rewitalizacji przymuzealnego ogrodu - nota bene pięknego kiedyś. Czy jest projekt wykorzystania go w charakterze czegoś w rodzaju ogródka kawiarnianego? Wiadomo, że już nie w tym roku, ale od wiosny fajnie by było usiąść w takim miejscu po zwiedzaniu kolekcji.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Ogród przy Muzeum

Postprzez rafalzak » 3 gru 2012, 15:33

Na chwile obecną nie ma kawiarni w muzeum i nie wiem czy taka będzie w najbliższym czasie.
Sądzę, że ruszy nowa kawiarnia w 2015. Podczas przygotowywania projektu rewitalizacji ogrodu przewidziano aby goście nas odwiedzający mogli posiedzieć w ogrodzie przy stolikach, które będą tam rozłożone i napić się choćby kawy. Jednakże na efekty tego trzeba nam będzie poczekać :)
rafalzak
Pasjonat

Postprzez Dharani » 8 gru 2012, 12:42

Mam parę wniosków dotyczących rewitalizacji Ogrodu (świadomie używam tu wielkiej litery, żeby po pierwsze nadać obiektowi nieco więcej indywidualności, a po drugie by podkreślić wagę tego bytu - gdy więc mówimy Ogród mamy na myśli TEN WYJĄTKOWY ogród), a pomijających tym razem popijanie kawy. Ogród Czasu - to już co prawda gdzieś było (w Poznaniu przy Malcie) i być może gdzieś jeszcze, ale może to wystarczy. A może Ogród Słońca, albo Słonecznego Czasu? Taka niby nieznaczna modyfikacja, a ściślej łączy z Muzeum i miejscem. No ale to tylko takie dywagacje, a chciałem o czymś jeszcze.

Zegary. Obecnie (a przynajmniej za mojej tam bytności) stoją w Ogrodzie cztery zegary słoneczne. Trzy płaskie horyzontalne i jeden na kamieniu, na którym Tadek Przypkowski testował za młodu przyrząd Jastrzębowskiego. Dziś wszystkie z nich znajdują się w opłakanym stania, a mało który ma jeszcze gnomon. Rozumiem, że w ramach projektu rewitalizacji planowana jest renowacja i rekonstrukcja brakujących elementów wszystkich tych słoneczników. Ze starych i nowych zdjęć wiem, że w Ogrodzie stoi kilka cokołów jakby czekających na swoje własne zegary. Może więc je wykorzystać w ten sposób? Może fajnie by było postawić tam jeszcze kilka zegarów (najlepiej różnych typów)? Na przykład w altance macie taki XIX wieczny horyzontal z piaskowca. Marnuje się tam. Wiem, że to jakiś dar dla Muzeum, a brakuje pomysłów na jego wykorzystanie. Nie dość, że to zabytek, to nieodrestaurowany zabytek i do tego nieeksponowany zabytek. A fajnie jakby jeszcze zobaczył trochę słońca. Drugi pomysł to naprawienie tego wielkiego feliksowego zegara z armatką. Teraz stoi z pękniętą tarczą gdzieś w kącie w bibliotece, a na starym zdjęciu widziałem, że kiedyś był w sali z zegarami Feliksa. Jeśli do tego zestawu dodać jeszcze jakiś ciekawy zegar równikowy, to macie tam prawdziwy Ogrów Czasu, w którym można prowadzić zajęcia dydaktyczne.

Oczywiście nie muszę chyba mówić, że kluczowym elementem rewitalizacji MUSI być ponowne uruchomienie tych wodnych kaskad, prawda?

Co o tym sądzicie?

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez rafalzak » 11 wrz 2013, 20:52

W sierpniu br. Muzeum zawarło umowę z ŚBRR na pozyskanie dotacji.
W związku z powyższym w najbliższym czasie ruszy przetarg, a tym samym długo oczekiwany remont ogrodu.
Zakończenie planowane jest na koniec 2014 roku. Nie przewidujemy przedłużenia, gdyż wiąże się to z utratą dotacji.
rafalzak
Pasjonat

Postprzez rafalzak » 16 maja 2014, 14:15

Od kwietnia br. trwają prace remontowe.
Najważniejsze, że będą nowe zegary słoneczne, tym samym wzbogacimy się o 6 nowych słoneczników.
rafalzak
Pasjonat

Postprzez Dharani » 16 maja 2014, 14:51

Fantastyczna wiadomość :) Na kiedy zaplanowana jest inauguracja nowego ogrodu?

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez rafalzak » 16 maja 2014, 18:19

Otwarcie zaplanowane jest na koniec września.
Konkretnej daty jeszcze nie określono.
Jak będę wiedział to dam znać.
rafalzak
Pasjonat

Postprzez Dharani » 23 maja 2014, 11:28

Zapowiada się nieźle :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez mlose » 28 maja 2014, 22:43

Sześć nowych zegarów ...to już chyba do tego tysiaka dobijemy, co? :)
mlose
Pasjonat

Postprzez Dharani » 29 maja 2014, 17:00

W tej chwili mam do dodania jakieś 20 zegarów. No, może nawet koło 30, więc wziąwszy pod uwagę fakt, że coraz mniej zegarów domniemanych mam do usunięcia, to rzeczywiście jesteśmy szalenie blisko tego magicznego 1000 :)
Dharani
Pasjonat

Następna strona

Powrót do Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie