Publikacje Muzeum im. Przypkowskich

Kącik przyjaciół Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie.
Sprawy związane z Muzeum: wsparcie, pomysły, wnioski, projekty...

Publikacje Muzeum im. Przypkowskich

Postprzez Dharani » 10 cze 2013, 13:45

1. Album
Jakiś czas temu Muzeum wydało niewielki dostępny bezpłatnie album prezentujący ich zbiory i kolekcje. Publikacja zawiera już zdjęcia nowej ekspozycji zegarów słonecznych. Jeśli ktoś jest zainteresowany własną kopią, to powinien zwrócić się do Rafała z prośbą o przesłanie książki. Konieczne będzie pokrycie kosztów wysyłki.

Zbiory Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie

Obrazek
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Publikacje Muzeum im. Przypkowskich

Postprzez Dharani » 10 cze 2013, 13:49

2. Katalog zegarów słonecznych

Korzystając ze wsparcia finansowego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Muzeum wydało w 2013 roku Katalog zegarów słonecznych, będący pierwszą tego typu publikacją w dziejach tak samej placówki, jak i całego kraju. Wszystkie eksponaty (w liczbie dochodzącej niemal do 400) zostały scharakteryzowane ogólnymi danymi historycznymi (takimi jak rok powstania, autora, materiały itp), a większa ich część posiada także dokładny opis. Być może warto też dodać, że wszystkie zegary pokazano na barwnych zdjęciach, a książce dano twardą oprawę, co po trosze nawet nadaje jej charakteru albumu.

Katalog zegarów słonecznych

Obrazek

[29-10-2013]: Nasza recenzja książki: http://gnomonika.pl/news.php?id=85

[19-08-2013]: Z korespondencji z Rafałem wiem, że Katalog poszedł już do druku. Było pewne opóźnienie wywołane przez jednego z autorów not katalogowych, który po prostu nie wykonał swojej pracy. Teraz jednak materiał jest gotowy i aktualnie jest łamany. Jako że maczałem w tej publikacji kilka swoich palców, to chętnie bym ją zobaczył jeszcze przed wydrukowaniem. Dodam jeszcze, że miał miejsce jakiś kryzys finansowy i druk Katalogu stanął na chwilę pod znakiem zapytania. Na szczęście zagrożenie minęło i teraz już czekamy na rezultat.

[10-06-2013]: W tym roku Muzeum planuje wydanie 150-stronicowego katalogu instrumentów astronomicznych, które posiada w swej kolekcji, wśród których największą część stanowią zegary słoneczne. W tej właśnie chwili są kolejno opisywane przez powołany do tego celu zespół. Katalog będzie wydany pod redakcją dyrektora Muzeum, pana Piotra Macieja Przypkowskiego. Póki co wiadomo tylko, że ma on mieć format A4 i sztywną oprawę. Nakład nie będzie bardzo duży, jednak bez wątpienia wystarczy kopii dla wszystkich użytkowników Forum :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 10 cze 2013, 13:55

3. Broszura
Dostępna jest też w sprzedaży broszura mówiąca ogólnie o Muzeum i jego zbiorach. Jest to wznowione, uaktualnione i rozszerzone wydanie publikacji znanej już od kilkunastu lat:

Muzeum Przypkowskich w Jędrzejowie

Obrazek Obrazek

Po lewej okładka wydania 1go, po prawej 2go.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez Dharani » 10 cze 2013, 14:58

4. Słoneczny pomiar czasu
Prosta prezentacja działania zegarów słonecznych z odrobiną ich historii. Ilustrację stanowią eksponaty kolekcji Muzeum. Pozycja już niedostępna.

Słoneczny pomiar czasu

Obrazek

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez rafalzak » 11 wrz 2013, 20:46

Z końcem września ukaże się Katalog Zegarów Słonecznych cena katalogu to 29 zł + koszty przesyłki.

Obecnie jesteśmy na etapie składu i wyborze okładki.
Jak tylko katalog się ukarze to dam znać.
Osoby zainteresowane zakupem katalogu proszę o kontakt email.

Nadmieniam, że nakład tylko 600 egz. a na chwilę obecną wiem, że jest spora grupa osób chętnych aby nabyć tą pozycję.
rafalzak
Pasjonat

Postprzez Dharani » 26 wrz 2013, 16:22

Z nieoficjalnych źródeł wiadomo o istnieniu szansy na to, że już w najbliższym tygodniu ruszy druk Katalogu zegarów słonecznych :) Trzymam kciuki :!:

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez rafalzak » 18 paź 2013, 17:43

Kochani :)

Informuję, że można nabywać myślę, że długo oczekiwaną pozycję, mianowicie Katalog zegarów słonecznych w cenie 29 zł + koszty przesyłki.
Zamówienia proszę kierować do mnie na rafalzak@o2.pl lub na email muzeumprzypkowskich@o2.pl
Jeśli ktoś chce zobaczyć okładkę katalogu oraz przeczytać wstęp proszę wejść na stronę muzeum http://www.muzeum.jedrzejow.pl

Serdecznie zapraszam

Ps.
Liczę też na wasze komentarze.
rafalzak
Pasjonat

Powrót do Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie