2. Katalog zegarów słonecznychKorzystając ze wsparcia finansowego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Muzeum wydało w 2013 roku Katalog zegarów słonecznych, będący pierwszą tego typu publikacją w dziejach tak samej placówki, jak i całego kraju. Wszystkie eksponaty (w liczbie dochodzącej niemal do 400) zostały scharakteryzowane ogólnymi danymi historycznymi (takimi jak rok powstania, autora, materiały itp), a większa ich część posiada także dokładny opis. Być może warto też dodać, że wszystkie zegary pokazano na barwnych zdjęciach, a książce dano twardą oprawę, co po trosze nawet nadaje jej charakteru albumu.
Katalog zegarów słonecznych
[29-10-2013]: Nasza recenzja książki:
http://gnomonika.pl/news.php?id=85[19-08-2013]: Z korespondencji z Rafałem wiem, że Katalog poszedł już do druku. Było pewne opóźnienie wywołane przez jednego z autorów not katalogowych, który po prostu nie wykonał swojej pracy. Teraz jednak materiał jest gotowy i aktualnie jest łamany. Jako że maczałem w tej publikacji kilka swoich palców, to chętnie bym ją zobaczył jeszcze przed wydrukowaniem. Dodam jeszcze, że miał miejsce jakiś kryzys finansowy i druk Katalogu stanął na chwilę pod znakiem zapytania. Na szczęście zagrożenie minęło i teraz już czekamy na rezultat.
[10-06-2013]: W tym roku Muzeum planuje wydanie 150-stronicowego katalogu instrumentów astronomicznych, które posiada w swej kolekcji, wśród których największą część stanowią zegary słoneczne. W tej właśnie chwili są kolejno opisywane przez powołany do tego celu zespół. Katalog będzie wydany pod redakcją dyrektora Muzeum, pana Piotra Macieja Przypkowskiego. Póki co wiadomo tylko, że ma on mieć format A4 i sztywną oprawę. Nakład nie będzie bardzo duży, jednak bez wątpienia wystarczy kopii dla wszystkich użytkowników Forum