Budowa zegara wertykalnego na ścianie zachodniej

Masz pytanie dotyczące gnomoniki, zegarów słonecznych,
czy też zagadnień związanych z tematyką serwisu GNOMONIKA.pl?
Zadaj je tutaj, a postaramy się możliwie szybko udzielić odpowiedzi.

Budowa zegara wertykalnego na ścianie zachodniej

Postprzez Knapikl » 22 lip 2019, 18:47

Witam serdecznie!
Jestem fanem zegarów słonecznych. Na swojej działce mam zainstalowany zegar wertykalny na ścianie południowej oraz drugi horyzontalny - oba można zobaczyć w galerii na forum. Obecnie chciałbym wykonać kolejny zegar wertykalny ale na ścianie zachodniej i mam pewne problemy z rozmieszczeniem linii godzin na tarczy. W artykule Pana Darka Oczki "Rodzaje słoneczników cz.2" pokazano konstrukcje zegara na przykładzie ściany zachodniej dla deklinacji 90* gdzie wszystkie linie godzinowe są do siebie i do gnomonu równoległe. Panie Darku przepraszam za mój brak wiedzy na ten temat ale nie mogę znaleźć żadnej literatury więc proszę o zrozumienie i wsparcie. Moja ściana ma deklinacje 103,5* oraz znajduje się na 51.7* N i 17.7*E. Nie wiem z których wzorów mam obliczyć rozmieszczenie godzin uwzględniając te 13,5*. Na ścianie równoległej z kierunkiem północnym gnomon znajduje się na godzinie 18, a jak będzie w moim przypadku?
Z Poważaniem
Lech Kanpik
Knapikl
Pasjonat

Re: Budowa zegara wertykalnego na ścianie zachodniej

Postprzez Knapikl » 20 cze 2020, 10:41

Uprzejmie prosze o przetlumaczenie na j.polski artykulu pn. An Easy Way to Measure Wall Declination. Artykul dotyczy wyznaczania deklinacji sciany wsch.i zach.
Serdecznie dzieki - pozdrawiam Knapik Lech
Knapikl
Pasjonat

Powrót do Pytania i odpowiedzi