Przepraszam, dawno nie zaglądałem na Forum. A tu tyle niespodzianek. Co mnie cieszy szczególnie - ludzie robią sobie zegary!
Myślę, że jest to marzenie wielu osób, często niewypowiedziane, a czasami nawet nieuświadomione. Tym bardziej podziwiam tych, którzy zdobyli się na odwagę.
Aronde, moje gratulacje!
Oczywiście, ciekaw jestem, jak będzie się prezentował cały zegar - wraz z gnomonem. Jeśli chodzi o tabelę poprawek na czas cywilny: zegar horyzontalny ma z reguły raczej prywatny charakter (w odróżnieniu od zegara wertykalnego, umieszczonego na ścianie i widocznego z daleka). Jeśli ten zegar będzie się znajdował w prywatnej przestrzeni, z ograniczonym dostępem, to być może tę tabelę wystarczy wydrukować na kartce, jedynie dla własnego pożytku. Tym bardziej, że forma tarczy tego zegara wydaje mi się zamknięta i nie ma już na niej miejsca na inne elementy. Tym samym taki zegar będzie przypominał stare zegary - z czasów, gdy ludzi jeszcze nie trapiły problemy unifikacji systemu pomiaru czasu i każdym mógł szczęśliwie odmierzać swój własny czas. I chyba o to chodzi? Tak sądzę również i po tych dwóch liniach deklinacyjnych, mających upamiętniać daty, których znaczenie znane jest tylko wtajemniczonym.