Odznaka PTTK "Na tropie zegarów słonecznych w Polsce"

Dyskusje o gnomonice, ciekawostki znalezione w internecie,
linki do stron o zegarach słonecznych...

Odznaka PTTK "Na tropie zegarów słonecznych w Polsce"

Postprzez Dharani » 2 lip 2013, 23:59

Wolski Oddział PTTK w Warszawie powołał do życia odznakę turystyczną pod nazwą "Na tropie zegarów słonecznych w Polsce". Ma ona cztery poziomy zależnie od ilości sfotografowanych zegarów słonecznych (w nawiasach podaję liczbę zegarów niezbędnych do zdobycia odznaki):

• Popularna (25)
  • Brązowa (50)
  • Srebrna (75)
  • Złota (100)
Szczegóły znajdziecie tutaj: http://www.msw-pttk.org.pl/odznaki/reg_ ... tzswp.html

Jeśli dobrze rozumiem, to do zdobycia złotej odznaki konieczne jest sfocenie 250 zegarów. Czy ktoś z Was starał się już o odznakę? Czy ktoś już jakąś zdobył? Czy ktoś posiada fizycznie odznakę, by podzielić się z nami jej zdjęciem? Proszę o podzielenie się doświadczeniami i poradami dla innych chętnych.
Mamo, kup mi globus Warszawy.

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Re: Odznaka PTTK "Na tropie zegarów słonecznych w Polsce"

Postprzez bahostan » 3 lip 2013, 05:05

Ja posiadam już 3 pierwsze stopnie. W tej chwili zdobywam stopień złoty. Na wszystkie stopnie trzeba odnaleźć i sfotografować 250 zegarów. Oddział Wolski PTTK, który jest twórcą tego regaluminu nie posiada w chwili obecnej jeszcze "blach". Do weryfikacji można przesłać zdjęcia na płytce CD lub DVD co jest bardzo dobrym rozwiązaniem, gdyż nie ponosi się wydatków za wykonanie fizyczne zdjęć. Dzięki tej odznace jestem użytkownikiem tej strony.
Pozdrawiam. Staszek.
bahostan
Pasjonat

Postprzez Dharani » 7 lip 2013, 22:13

Super, mamy więc pierwszego odznaczonego :)
A powiesz coś praktycznego o sposobie zgłaszania i opisywania obiektów? Czy tu wystarczy napisać adres i miejsce zegara, czy też trzeba go jeszcze charakteryzować? Czy wysyłasz listę (np. w Wordzie) ze zdjęciami wszystkiego co masz, a oni już sami policzą i powiedzą co się za to należy? Jak to jest?

OK, pomyślmy: masz już trzy pierwsze odznaki i walczysz teraz o czwartą, najwyższą. A co dalej? Sfotografujesz tych 250 słoneczników i co wtedy? Startujesz do kolejnej odznaki i zegary idą w zapomnienie?

No i oczywiście bardzo mnie ciekawi, czy ktoś jeszcze ma ochotę na taką odznakę i planuje zdobywać kolejne szczeble?

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez bahostan » 8 lip 2013, 05:09

Ja prowadzę to w następujący sposób. Każdy zegar mam sfotografowany i opisany przy zdjęciu "jpg" (miejscowość i dokładne położenie zegara w miejscowości), oraz dodatkowo w zeszycie mam podzielone na poszczególne stopnie odznaki, gdzie chronologicznie je wpisuję w kolejnośći zrobionych zdjęć. Do weryfikacji przesyłam ten zeszyt wraz z dołączoną płytką CD, gdzie mam zdjęcia podzielone również w folderach (każdy stopień osobno). Ułatwia to weryfikację. Można także bez zeszytu wysłać samą płytkę, gdzie w poszczególnych folderach umieszczać kolejne stopnie.
Z chwilą gdy zdobędę wszystkie stopnie to dalej będę się zajmował zegarami nie zapominając o innych zainteresowaniach krajoznawczych szukając nowych ciekawych regulaminów odznak pogłębiając przy tym swoją wiedzę.
Z tego co wiem na pewno to u nas w Tychach odznakę tę zdobywa jeszcze trzech moich kolegów. Właśnie z jednym z nich 27.07. wyjeżdzam rowerem w Polskę zaczynając wędrówkę z Helu. Po drodze mamy zaplanowane sfotografowanie i zapoznanie się z 63 zegarami.
Pozdrawiam. Staszek.
bahostan
Pasjonat

Postprzez Dharani » 8 lip 2013, 09:55

To brzmi naprawdę ciekawie :)
A na czym polega posiadanie odznaki w czasie, gdy sama odznaka fizycznie jeszcze nie powstała?
Czy ten "jeden z nich" to Piotr z naszego Forum? :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez bahostan » 8 lip 2013, 15:39

Ja mam zdobyte ponad 450 odznak turystycznych i krajoznawczych różnych stopni. To o czym piszesz jest to problem wielu oddziałów PTTK. Nazywam to "wychodzenie przed szereg" lub "zaistnienie w PTTK". Tworzy się regulaminy odznak i zawiadamia się o tym "ŚWIAT" nie wykonując fizycznie "Blach". Ja osobiście jestem twórcą jednej z nich i nie pozwoliłbym sobie na to, ażeby turyści mogli ją zdobywać nie mogąc kupić odznaki po weryfikacji.
http://www.gronie.org/tyska-odznaka-krajoznawcza/
Oddział Wolski PTTK zawsze był wzorem. W chwili obecnej ma wielki problem. Nie wiem dlaczego. Brak odznak podwaja koszty. Raz wysyłasz do weryfikacji (jak Ci zależy), drugi ponosisz koszty kupując odznakę.
bahostan
Pasjonat

Postprzez Dharani » 20 paź 2013, 12:04

Tak sobie kalkuluję, że miałbym już złotą odznakę :) Co prawda sfotografowałem do tej pory 488 słoneczników w Polsce, ale liczą się tylko te zdobyte od daty wprowadzenia odznaki + do 50% tego, co sfociło się wcześniej. Do tej jednak pory mam już pełny materiał na złoto :) To samo Zegarynka, gdyż robimy to wspólnie :)

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Postprzez jurdem » 20 paź 2013, 13:14

Ja mam 474 "zdjęte" przez siebie zegary w Polsce ale 562 odwiedzone miejsca (niektóre nie raz) - błędne lokalizacje, zegary nieistniejące albo nieodnalezione, itd, itp. :D
jurdem
Pasjonat

Postprzez Dharani » 20 paź 2013, 21:26

Jurek, jesteś mistrzem :) Dzięki Tobie w Katalogu nastał ład i porządek. Jeszcze sporo miejsc zostało nam do zweryfikowania, ale wspólnymi siłami to ogarniemy. Startujesz na odznakę?

Obrazek
Dharani
Pasjonat

Powrót do Różności i ciekawostki